Sälja på nätet: Så lyckas du

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 
Du är välkommen att dela artikeln:
 

 

Sälja på nätet: Så lyckas du

Sälj snabbare, enklare och få mer för dina föremål!

Kanske ha du bestämt hur många saker du inte längre behöver, eller kanske du bara behöver lite pengar och har satt ihop några saker du vill sälja. Köp och sälj-webbplatser är en bra möjlighet för att sälja dina utsorterade saker. För en relativt enkel webbplats erbjuder t. ex. blocket eller fairhandla dig en pålitlig försäljningskanal genom vilken nästan allt kan säljas. Från antikviteter och bilar till videospel.

Svensken har saker för många tusen kronor som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla prylar och samtidigt tjäna extra pengar. Oavsett om du vill prova att sälja via internet för första gången eller bara letar efter några tips. Sälja på nätet: Så lyckas du med mina 18 personliga tips:

 

Innehållsförteckning

 1. Analys
 2. Priset
 3. Rengör saker
 4. Ta bilder
 5. Lista alla tillbehör
 6. Hitta rätt kategori
 7. Skapa ett konto
 8. Tydlig överskrift
 9. Meningsfull beskrivning
 10. Betalning och frakt
 11. Lägg till bilder
 12. Publicera din annons
 13. Uppdatera ofta
 14. Se upp för bedrägerier
 15. Ha en plan
 16. Använd sunt förnuft!
 17. Ta bort din artikel
 18. Hitta den rätt köp och sälj-webbplats

 

1. Analys

Innan du säljer något  på en webbplats, bör du göra en liten undersökning för att se vad samma eller liknande prylar bör och kan säljas för. Du bör undersöka både priset på dina nya och begagnade saker och sedan jämföra med dem. En enkel, snabb Google-sökning leder till rimliga priser för en ny artikel.

Självklart kan du inte sälja din begagnade artikel till priset för en ny, men det här priset visar dess övre prisgräns. Du kan sedan kontrollera hur mycket ditt föremål säljs på andra shoppingsajter som Amazon, Blocket eller Tradera. En undersökning ger dig en bättre uppfattning om hur mycket dina saker är värda så att du säljer dem så snabbt som möjligt.

 

Säsongen och tidspunkten styr efterfrågan och därmed vad du kommer att få sålt. Det är lättare att sälja cyklar i våren medan skidor lämpar sig bäst att lägga ut för försäljning till vintern. Oberoende vilken sida du säljer på är tajmingen avgörande för försäljningen. Helgen är det tillfälle som flest personer går in och letar prylar att köpa. För att maximera dina chanser att få något sålt är det perfekt att lägga upp dina saker på fredagskvällen eller lördagsmorgonen.

 

2. Priset

Så snart du har avslutat din undersökning kan du sälja din artikel bättre på annonssajter. Naturligtvis vill du få ut mesta möjliga av dina varor, men ett för högt pris kan skrämma människor och att ditt pris är för lågt får köpare att tro att något är fel. Att veta hur mycket en artikel kostar är halva försäljningen.

Om det är klart, bör du betygsätta din artikel ungefär tio till trettio procent högre än den med det lägsta priset. Hur mycket högre beror på vad det är, hur mycket du vill bli av med det och även hur snabbt. Tänk på att de som köper på fairhandla inte är rädda för att göra låga erbjudanden, så var inte förvånad om detta händer med dig. Du kan be om ett visst pris när du har bestämt att det är exakt vad du vill ha för den genom att säga "sista priset". Då och då händer det till och med att någon betalar det du ber om, men lita inte på det.

 

Fräckt erbjudande

Känn dig inte förolämpad när någon föreslår ett löjligt lågt pris - och det kommer att hända. Ta det med humor och försöka förhandla fram ett annat pris.

 

3. Rengör saker

Därefter bör du se till att din sak är i bästa skick. Rengör det, tvätta det, torka av det, gör vad du kan för att det ska se så bra ut som möjligt. Om du försöker sälja din gamla cykel kan du tvätta bort all smuts (t.ex. spindelnät om den inte har använts på ett tag!) för att få bättre bilder.

 

Tänk på följande

Du vill att ditt föremål ska se så attraktivt ut som möjligt för en potentiell köpare, så gör vad du kan för att få bästa skick.

 

4. Ta bilder

När jag erbjuder något till salu bör jag alltid lägga till bilder. Jag rekommenderar att du kontrollerar bakgrunden innan du tar bilder. För att presentera dina artiklar så bra som möjligt, välj en bakgrund som hjälper till att lyfta fram din artikel istället för att blanda den med den. Ta ett kort från alla vinklar, specialfunktionerna och tillbehör på nära håll. Ju bättre du kan visa vad du säljer, desto snabbare kommer de att sälja. Om föremålet är reflekterande så se till att inte ha den under en lampa när bilden tas, dagsljus är bäst. Om du säljer föremål gjorda av glas eller metall, till exempel krukor eller skedar, bör också se till att du inte återspeglas i objektet. Detta är särskilt pinsamt om du inte är ordentligt klädd. Elektronik visas bäst i aktiverad tillstån eftersom detta demonstrera att enheten är i fungerande kondition.

Sälja på nätet: Så lyckas du - Så tar du bra bilder

Så tar du bra bilder

01Visa produkten i använding. Detta kompenserar den "saknade upplevelse" av den direkta undersökningen. Hur stort ser armbandsuret egentligen ut? Faller aftonklänningen verkligen lika snyggt på knäet som beskrivits?

02Passande omgivning. Bäst där kunden kommer att använda det: bordet i matsalen, shortsen på mannen, den bärbara datorn på skrivbordet.

03Produktens mått. Punkterna 1 och 2 hjälper också till att presentera produkten i dimension till andra kända föremål. Annars kan du lägga en linjal bredvid den.

04Viktiga detaljerna. Det är bäst att presentera viktiga detaljer som dekorationer eller underlag för bearbetning i närbilden.

05Produktförpackningen. Apple har visat det: särskilt när det gäller dyra, exklusiva produkter, bör förpackningar finnas. Packa upp produkten kan vara en del av användarupplevelsen. Också när den är begagnad.

06Bildkvaliteten. Som sagt: hög bildkvalitet överför automatiskt hög produktkvalitet till kunden. Var därför uppmärksam på äkta färgen på bilden, upplösning detaljnivå, bra belysning.

 

 

Fotografering hjälper människor att se

Berenice Abbott

 

 

Använd inte bilder av andra 

Det kan vara så enkelt, eftersom de flesta av produkterna redan har fotograferats - antingen av en annan säljare eller av tillverkaren själv. Men var försiktig! Dessa bilder får inte användas eftersom de är skyddade av upphovsrätt. Särskilt större bildbyråer har ett öga på om bilder som de tagit används av andra!

 

Foto guides

Om du vill fota med iphone x eller andra mobiler finns det bra guides som hälpa dig att ta förträffliga bilder. Här är två men det finns många mer.

 

 

5. Lista alla tillbehör

Inkludera eventuella ytterligare delar, batterier och andra extrafunktioner i minst en av bilderna. Detta kan göra en skillnad i hur mycket du kan fordra. Om du försöker sälja en skrivare och har extra bläck, papper eller fotopapper, lägg den runt skrivaren för en allt-i-ett-bild eller ta ett foto av dem separat från skrivaren. Se till att du inte glömmer någonting.

 

Läs också:

Sälja på nätet: Köp och sälj sidor

Upptäcka fler annons platser:

Alla köp och sälj sidor i Sverige 

Hitta alla svenska köp och säljs sajter på nätet här:

Sälja på nätet: Köp och sälj sidor

6. Hitta rätt kategori

Om du vill sälja något måste du se till att du också välja rätt kategori där du lägger din artikel. Om du vill sälja en TV ska du inte lägga den till videobandspelare eller mobiltelefon. Den tillhör faktiskt kategorin "TV & bild". Dessutom bör du se till att din artikel är inställd i rätt region eller plats. Om du bor i närheten av en storstad kan det ofta hjälpa till att namnge det som en artikelplats. Få människor vet var Skåre är, men nästan alla vet var Karlstad liggar. Speciellt med dyra artiklar som gärna hämtas personligen och betalas kontant eller via swish eller PayPal kan denna lilla platsjustering utvidga din köpgrupp avsevärt.

 

Några moderna sajter som fairhandla.se ger dig möjlighjet att visa platsen var sakerna kan hämtas på en karta. Här rekommendera jag, att du väljer att visa en offentlig plats - man känner inte varandra. Man kan träffas i en butik, bibliotek eller kafe t.ex. Allt annat kan man annars också skriva om senare.Fairhandla karta - hur du får mer för dina grejer

 

7. Skapa ett konto

För att kunna sälja annonser på en Köp- och sälj-webbplats är det nödvändig att du skapa ett konto. Vanligt kan du hitta en knapp som heter Registrera, Skapa konto eller Bli medlem. Klicka här för att registrera dig. Registreringsprocessen är ofta klar inom några minuter, du behöver bara ange få detaljer som din e-postadress, ditt användar- och inloggningsnamn och din plats.

Om du hellre vill lägga dina artiklar till via telefonen är det inga problem. De flesta webbplatser är mobilvänlig eller har en egen app.

 

8. Tydlig överskrift

Nu är det dags att lista sakerna på webbplatsen. När du publicerar din artikel är det viktigt att använda en tydlig överskrift. De flesta potentiella köpare startar deras sökning genom att ange artikelnamnet i sökfältet. Om kunden söker efter en aktuell iPhone kommer han kanske att ange "iPhone X". Se till att du använder alla viktiga detaljer i titeln. Om du vill sälja din två månader gamla iPhone X kan dess titel vara "Apple iPhone X 64GB space grey med återstående garanti" t.ex. Jag själv provar alltid att tänka som en kund - vilka ord leter kunderna efter - vad låta intressant?

 

OBS: Stavningskontrollen!

Med överskriften bör du se till att den automatiska stavningskontrollen inte gör vad den vill, särskilt när du placerar dina artiklar på en mobiltelefon. Här kan det hända att ditt "sängbord" du vill sälja plötsligt blir "självmord".

 

9. Meningsfull beskrivning

Börja din annons genom att förklara exakt vad ditt föremål är och i vilket skick det är. Skriv ner allt som är fel med föremålet, skada, något som saknas, oavsett hur liten det verkar för dig. Den här typen av saker kan vara viktig för någon som vill köpa den. Om du vill sälja en elektronisk grej bör du se till att du skrivar in alla tekniska data. Om du inte känner till dem, kolla in tillverkarens webbplats. Ju mer tydlig information du kan lägga till, desto bättre kommer din artikel att säljas. Ju mer du kan skriva desto bättre är det. Jag som kund ger akt på det och köper oftare hos dem som har en fin beskrivning - hur är det med dig?

 

Extra tipset

Skriv något personligt: Din berättelse om saken ger ditt erbjudande liv - berätta din personliga historia om produkten du erbjuder. Kanske är det dina favoritjeans. Eller bilden som du köpte för din första egen lägenhet och som tyvärr inte hittar en plats i den nya lägenhet. Eller tältet där du fick reda på att du mer är ett hotell- än en campingplatsfan. En personlig anslutning skapar närhet, verkar känslig och trovärdig - och din annons förblir i läsarens minne. De saker jag har sålt bäst, var dem med en intressant anekdot i beskrivningen. Men kom ihåg att din personliga historia måste vara äkta!

 

10. Betalning och frakt

Många saker du vill sälja är begärliga för köpare från hela Sverige och kanske också från utlandet. Så du bör vara redo att skicka din artikel och notera det i annonsen. Här kan det vara viktigt att hitta en bra men billig tjänst. Är det en dyr grej, tänk på att skicka den med en fraktförsäkring. När det gäller att betala för föremålen bör du acceptera Swish eller PayPal och - om inte tillgängligt - rekomendera jag att skapa ett av dem.

 

Bra betalmöjligheter i Sverige

Swish – Betalningar i realtid

PayPal - Snabbt och smidigt

Både kan man anse som väldig säkra.

 

Om du vill erbjuda att skicka något kan det göra skillnad vilken tjänst du väljer. 

 

Sveriges stora post- och pakettjänster

Postnord - Den svenska posttjänsten.Postnord har ett samarbete om paketförmedling inom hela Europa med tyska DPD

DB Schenker - Tyska Schenker skickar paket via över tusen bensinmackar, butiker och andra ombud i hela Sverige.

DHL - DHL är populärt bland företag, men har även en tjänst för privatpersoner. Den har samma upplägg som Schenker med runt över tusen ombud som tar emot och lämnar ut paketen billigare än Postnord. 

 

Osäker?

Är du osäkert vilken tjänst du vill välja att skicka med? Storlek, vikt och värde kan göra skillnad mellan billig och dyr transport. Det finns sajter som paket.se och postguiden.se som kan hjälpa med att välja den rätt tjänst. Om du skickar mycket paket kan fraktjakt.se vara en intressant lösning. De har förhandlat fram bättre priser med en del fraktföretag. Behöver du transportera möbler och andra större prylar finns Sendoo. Det är en Airbnb-variant som kopplar ihop förare med den som ska skicka.

 

11. Lägg till bilder

Därefter lägger du till bilderna för din annons. Var noga med att välja de där ämnet är i fokus och är tydligt synligt. Ta ett kort av alla viktiga vinklar och eventuella ytterligare tillbehör. Kom ihåg att du försöker sälja denna artikel, så bilderna måste vara av god kvalitet. En bild säga mer än tusen ord och här kan en bild helt enkelt vara skillnaden mellan att sälja din artikel och att inte sälja den.

Jag själv experimentera gärna med olika bakgrunder och positioner. Enfärgad bakgrund eller mönstrad. Mörk eller ljus. Det kan vara en spännande process att få den rätt bild. Jag är säker på att du också kan se skillnad på bra bilder och dåliga. Prova dig fram och upplev din personlig succé.

 

12. Publicera din annons

Slutligen måste du publicera din annons innan den visas på sajten. Titta engång mer igenom allt. Se till att all relevant information har lagts till. Kontrollera din kontaktinformation för noggrannhet. Titta på fotona för att se till att du presenterar din artikel väl. Om allt är absolut tillfredsställande kan du publicera din annons.

 

13. Uppdatera ofta

Se till att du publicerar dina annonser regelbundet igen. Annonser glider över tid på botten av sökresultaten. Du kan motverka detta genom att sätta in artiklarna på nytt varje gång och placera dem överst igen eller så kan du boka ytterligare optioner så att ditt objekt skjuts upp av systemet och kan hittas ovan.

För varje "push up" betalar du ett viss belopp. Här beror det på hur värdefull din artikel är. Om du säljer en gammal TV kommer det inte att löna sig. Då måste du göra det manuellt och ställa in dina artiklar på nytt då och då. Om det är en bil för flera 1000 kr kan det vara värt att visa artikeln i gallerin eller skjutta den upp i listan. Fördelen här är att kunder som redan har "favoriserat" din artikel fortfarende kan hitta objektet.

 

14. Se upp för bedrägerier

Tyvärr - där pengar tjänas är bedragare ofta på väg. Dessa använder två sätt här. För det första som säljare. De erbjuder saker av hög kvalitet som de inte äger och endast accepterar överföringar i förväg.

Och så  finns det bedrägliga köpare. Så fort du får ett e-postmeddelande som antyder att någon är intresserad av din artikel, men bör du inte Isvara med det interna meddelandesystem - eftersom han sällan är på webbplatsen - bör dina larmklockor slockna.

Bedragare erbjuder också mer pengar för din artikel om du är villig att skicka den utomlands. De har utvecklat några strategier för att lura säljare. Du bör komma ihåg: Allt som låter för bra eller känns konstigt bör man vara försiktig med. En ärlig säljare har inga problem med att du plockar upp saker och en ärlig köpare erbjuder dig inte mer än han borde.

 

15. Gör en plan

Planen avgör på vilken plats du överlämna saken. Du kanske inte vill att en obekant person ska komma till din lägenhet eller ditt hus för att hämta grejen. Istället kan ni träffas på en offentlig plats under dagen. Undvik att träffa potentiella köpare på natten. Om detta är det enda sättet att träffas, föreslå ett möte på den lokala polisparkeringen. Om köparen avvisar denna idé är det förmodligen bäst om du inte träffa honom ändå. Var försiktig!

Om du säljer något där man behöver hjälp med att bära, till exempel en enorm soffa, måste du ange det i din annons. "Köparen ansvarar för hämtning" är ett bra sätt att förklara detta. Lämna inte pengar eller värdesaker liggande i lägenheten. Flytta om möjligt möblerna till ett garage eller till och med utanför.

 

16. Använd sunt förnuft!

Möt inte på natten. Möt inte i skogen och inte ensam. Acceptera inte skumma betalningar, endast kontanter, PayPal eller Swish. Ge inte ut mer information än nödvändigt. Bjud inte in obekant till ditt hem. Ignorera din guldtörst och använd sunt förnuft!

 

17. Ta bort din artikel

Om du sålde din artikel innan din annons löpt ut, ta bort den. Detta förhindrar inte bara potentiella köpare från att väcka sina hopp. Också förhindra du med det att du fortsätter att kontaktas efter att du har blivit av med objektet. Bara för att du sålde betyder inte att det inte finns någon annan som fortfarande vill ha det. Var vänlig och ta bort inlägget om du har sålt något.

 

18. Sälja på nätet: Hitta den rätt köp och sälj-webbplats

Olika Webbplatser lämpar sig olika bra beroende på vad det är du vill sälja. Man måste bestämma sig om man vill sälja på en av de stora webbplatser som kostar pengar eller kanske en mindre men gratis annonse sida. Hitta här de vigtigaste webbplatser med för och nakdelar för att sälja dina saker.

 

"snabb" tipset

Blocket

På Blocket hittar du det mesta! Det kostar att lägga upp en annons på Blocket. Beroende på vad du vill sälja så varierar annonspriserna mellan 10-159 kronor. Annonser för olika typer av fordon, bostäder, tjänster och maskiner är dyrast medan det är lägre pris för bland annat litteratur, cyklar och filmer. Du kan också endast välja en bild till din annons, vill du lägga till fler kostar det extra. Det kostar också extra om du vill ändra något i annonsen.

 

"insider" tipset

Fairhandla

På fairhandla kan du annonsera gratis! Det finns några extras men annnars kan du köpa, sälja och kommunicera absolut kostnadsfri! Fairhandla är den nya under köp och sälj -webbplatserna finns i ett litet men växande samhälle. Vad fairhandla har - och ingen annan - är en karta var du kan hitta annonserna i närheten. Det kan vara spännande inte att söka efter något bestämt men i t.ex. ett område på 25 km och bara se vad det finns för erbjudande i närheten. Kommunicera kan du via ett meddelande system eller en chatt.

 

"spänning" tipset

Tradera

Tradera är ett välkänt varumärke som inger trygghet. Här lägger du upp annonser som möjliga köpare sedan får buda på - det finns alltså möjlighet att tjäna betydligt mer än man förväntat sig. Du kan också välja att sätta fastpris på din annons. Det är helt kostnadsfritt att registrera sig och att annonsera på Tradera. Tradera tar ut en provision för varje såld vara. Lägger du upp fler än 100 annonser varje månad tar de även ut en avgift för varje osåld vara. Du kan inte själv välja sluttid på din annons utan att köpa tillvalet "Egenvald Sluttid".

 

 

 Nu önskar jag dig

Lycka till att sälja ditt föremål!

Läs mer om att annonsera, köpa och sälja: